top of page

DIY herbruikbare make-updoekjes

Naaister en op zoek naar een beginner-friendly naaiprojectje dat je weinig tot geen geld kost? Dan ben je met deze DIY make-updoekjes alvast op de goede weg! Het enige wat je nodig hebt zijn enkele stofrestjes en je basis naaigerei.Dat een duurzamere levensstijl niet per se gelijk staat aan een groot budget probeer ik reeds een tijdje te bewijzen met mijn IG-account en deze blog. Dit homemade projectje past dan ook helemaal in dat plaatje! Veel heb je er niet voor nodig: wat stofrestjes en garen dat je reeds in je naaikoffer hebt liggen.


Al je stofrestjes reeds in de vuilnisbak gekieperd? No worries, I got your back! Want dit project kan je ook makkelijk vervaardigen uit oude lakens of handdoeken die te oud, verkleurd of grauw zijn om nog te gebruiken maar wel nog prima kunnen dienst doen als make-updoekjes.


Ik koos er bewust voor om vierkante doekjes te maken die je gewoon vlak naast elkaar kan uitknippen. Op die manier heb je geen verlies van stof. Dit in tegenstelling tot ronde doekjes, waar dit wel het geval is. Puur visueel ziet het er anders uit dan de klassieke wegwerpdoekjes die we allemaal wel kennen, maar qua gebruik zijn ze even handig. Als we dan toch voor een duurzaam alternatief voor wegwerp kiezen, kunnen we het maar beter goed doen!


Naai je met me mee?


Benodigdheden

  • Stofrestjes (katoen, badstof, bamboe, ..). Voor 1 make-updoekje heb je 2 verschillende soorten stof nodig. Voor de 'mooie' kant kan je gebruik maken van katoen (vb een oud laken), terwijl je voor de reinigingskant best kiest voor het meer absorberende badstof (vb een oude handdoek).

  • Naaimachine

  • Bijpassend garen

  • Stofschaar

  • Naalden om de stofjes vast te pinnen op elkaar

  • Een restje papier of karton van 10cm op 10cm OF een lat en wegstrijkbare stofstift

Instructies


1. Knip vierkantjes uit je restjes stof van 10cm x 10cm. Dit kan je doen door je zelf gemaakte patroontje uit papier of karton op de stof te leggen OF door vierkantjes te tekenen met een lat en wegstrijkbare stofstift. Persoonlijk verkies ik de eerste optie, dit gaat het snelst vooruit. Nog wat extra tijd besparen? Leg je stof zeker een paar keer dubbel, op die manier knip je telkens meerdere vierkantjes in één beweging. Lekker handig!


2. Leg telkens 2 stofdeeltjes - eentje uit mooie stof en eentje uit badstof of bamboe - met de goede kanten op elkaar. Pin ze rondom vast zodat ze niet kunnen verschuiven tijdens het naaien.


3. Stik rondom op persvoetbreedte en laat een keergat van zo'n 2cm over. Het doekje zit nu binnenstebuiten met de goede kant naar binnen. Het keergat heb je nodig om de goede kant van het doekje terug naar buiten te vouwen. Vergeet niet af en aan te hechten in het begin van je stiksels! Zo blijft de make-upwipe stevig vastzitten.


4. Knip de hoekjes bij voor een mooiere afwerking. Knip ook niet te dicht bij je stiksel zodat er geen gat ontstaat aan de hoeken.


5. Keer de herbruikbare doekjes om via het keergat en duw de hoeken mooi uit. Dit kan je doen met een schaar - let wel eventjes op dat je er geen gat in duwt - of met de botte kant van je tornmesje.

6. Strijk de make-upwipe goed plat. Dit vergemakkelijkt de volgende stap.


7. Heb je op dit moment een bijna afgewerkt doekje mét nog een klein gat in de zijkant? Dan zit je helemaal goed en op schema! Vouw nu de opening van 2cm goed naar binnen en werk af, dit kan via verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen enkel het keergat nog eens dicht te stikken op de goede kant van de stof ofwel het herbruikbare doekje nog eens volledig rondom rond te stikken met een koordjesstiksel, een stiksel op slechts enkele mm's van de rand van de stof. Dit zorgt voor de mooiste en netste finish.


8. Je bent helemaal klaar! Bewonder je duurzame naaiproject en wees fier op jezelf want je bespaart hiermee echt een hele hoop wegwerpdoekjes.


Je doekje schoon houden


Het spreekt voor zich dat je zo'n doekje niet steeds na elkaar kunt gebruiken. Deze herbruikbare wipes zijn dan ook geschikt om te wassen. Moet je hiervoor dan een speciaal wasprogramma draaien? Zeker en vast niet! Deze doekjes zijn ideaal om mee te wassen met de rest van je was, want ze nemen helemaal geen extra plaats in. Indien je gebruik maakt van katoen en badstof, zijn deze perfect om mee te wassen met de handdoeken of het beddengoed want deze stoffen zijn bestand tegen hogere watertemperaturen. Op die manier krijg je ook het gemakkelijkst al je make-upresten uit de doekjes.


Tips


Nog enkele extra tips voor de liefhebbers:

  • Stof(restjes) te veel? Dit is een heel leuk en geschikt cadeautje om te geven aan mensen uit je omgeving. Nuttig én zo kan je op een fijne manier anderen introduceren in 'de wondere wereld der duurzaamheid'

  • De herbruikbare doekjes kan je makkelijk opbergen in een lege bokaal van groenten of fruit die anders in de glascontainer zou belanden. Upcyclen die handel!

  • Deze werkwijze is eigenlijk van toepassing op een hele reeks herbruikbare doekjes. Naast make-upwipes kan je ook herbruikbare vodden of keukenrol maken. Wat ook leuk is, is het naaien van spuugdoekjes. Deze zijn ideaal voor nieuwe mama's en papa's om op de schouder te leggen en de kledij te beschermen in afwachting van het langverwachte en prachtig klinkende boertje van de kleine spruit. Het enige wat je moet doen zijn de afmetingen aanpassen, maar de werkwijze blijft geheel hetzelfde.

 

Ben jij na het lezen van dit blogartikel met kriebelende vingers achter je naaimachine gekropen en ben je tevreden van het resultaat? Laat dan zeker een reactie - foto's zijn ook altijd welkom! - achter in de comment-sectie hieronder! Zoals steeds wordt elke like, comment, share, .. SUPERMEGAHARD geapprecieerd ;)
Comments


bottom of page